Presenteras av Nyheter24 i samarbete med

Alla inlägg av

Skrivet av:

Dela på sociala medier

Tillbaka till alla bidrag

Jag vill minnas glädjen

Det hade gått så långt att jag faktiskt nöp mig i armen. Jag trodde inte att det var sant. Jag satt i soffan där vi alla hade samlats. Min kära familj, vänner, bekanta till vännerna och vänner till vännerna. Jag är rätt säker på att det fanns åtminstone ett par människor som ingen kände till överhuvudtaget. Men det spelade liksom ingen roll. Grekland befann sig i EM-final och där satt vi.

Vi alla satt där för att se hur resan vi följt under turneringen skulle sluta. Den ofattbara resan som tagit den lilla fotbollsnationen Grekland till final. Den lilla fotbollsnationen mot värdnationen Portugal, för andra gången i turneringen. Portugal, som förlorat med 2-1 i premiärmatchen mot just Grekland, var mer än sugna på att revanschera sig på hemmaplan och lyfta pokalen för sitt folk och anhängare.

Matchen var för egen del enbart plågsam att följa och min nervositet var skrämmande. Men plötsligt nickade Charisteas in 1-0 till Grekland. På hörna, som så många gånger förr i turneringen. Matchen slutar 1-0 till Grekland var bäst i Europa! Grekland hade vunnit turneringen och stämningen var magisk. Gråt, kramar och ett oräkneligt antal kindpussar delades ut från alla möjliga.

När jag tänker år 2004, tänker jag ett obekymrat folk fyllt av glädje. Allt som hänt därefter är en sorglig historia.

Samma år arrangerade Grekland dom olympiska spelen där allting en gång startade. Notan för spelen var på över 80 miljarder kronor, varav staten stod för runt 65 miljarder. Då ingår inte investeringar i infrastrukturen, som en ny flygplats, motorvägar och tunnelbana. Två år tidigare hade Grekland infört euron. Det gjorde det möjligt för Grekland att låna till en förmånlig ränta. Fyra år senare går investmentbanken Lehman Brothers omkull vilket bidrog till en finansiell oro över hela världen och räntor på grekiska statsobligationer steg kraftigt.

Det är ingen vits att jag radar upp siffror från Statistiska centralbyrån eller alla nödlån Grekland tagit från IMF och ECB. Jag har ju tyvärr inte obegränsat med tecken.

Än idag är krisen långt ifrån löst och Grekland har inte lyckats genomföra de reformer och privatiseringar som varit villkor för nödlånen. Det har bidragit till att högerextremistiska parti bildats och att folket försökt hittat syndabockar hos icke-greker. När de verkliga skurkarna kanske varit grekerna själva i regeringen.

Jag ser idag inte längre glädjen som en gång fanns hos greker. Den glädje jag själv upplevde. Man är i behov av en triumf som i EM 2004, en triumf som gör att folket återfår sitt självförtroende och kan gå raka i ryggen. Det jag associerar med guldet Grekland seglade hem, är ett minne jag förknippar med glädje och jag fick det via fotbollen. Fotbollen som har den magiska kraft att kunna förena folk på ett sätt politik inte kan.

Skrivet av:

alexeus.nextinfootball.se

Dela på sociala medier

Fler inlägg av alexeus

Kommentera