Presenteras av Nyheter24 i samarbete med

Alla inlägg av

Skrivet av:

Dela på sociala medier

Tillbaka till alla bidrag

Fotbollens baksida

 
Jag känner så stark kärlek till mitt Sverige. Jag känner så stark kärlek till mitt klubblag. Ibland kan jag känna så stor kärlek till Zlatan att jag kan ifrågasätta om det är normalt eller inte. Fotboll är en sport som kan få mig att känna kärlek så starkt, på ett sätt ingenting annat i världen kan göra.

 Något jag kan känna lika starkt för, i ren avsky, är det fifflande spelet som länge försiggått bakom stängda dörrar i fotbollens s.k. finrum. I finrummet där inte fotbollen som sport står i centrum, utan pengar, makt och egocentriska gubbar.

Det internationella fotbollförbundet (FIFA) har under en lång tid omgärdats av misstankar om korruption.  Under ett par års tid har myglet kunnat ske utan någon misstanke. Ända tills det blev alldeles för uppenbart och genomskinligt. 5 punkter som varit avgörande i skandalen är följande;

 • År 2010 - Ryssland och Qatar meddelas att få arrangera VM 2018 respektive 2022. (Med förslag att mästerskapet skall spelas under vinterhalvåret istället på grund av klimatet i Qatar). Strax efter nyheten hade det avslöjats att den qatariske ordförande för fotbollsförbundet Mohammed Bin Hammam betalat ut 33 miljoner kronor till olika FIFA länders representanter.

 • År 2011- FIFA:s vice president Jack Warner avgår efter att ha anklagats för korruption.

 • 2012- Riccardo Teixeira, Brasiliens fotbollspresident, avgår från FIFAs exekutiva kommitté efter att under flera års tid blivit anklagad för pengatvätt och för att ha tagit emot mutor.

 • 2013- I FIFA:s bokslut(2013) framgår det av organisationen man betalt ut nästan 40 miljoner USD till ej namngivna personer. Efter detta lämnar FIFA presidenten Joao Havelange sin presidentpost.

 • 2014- En ledamot för FIFA misstänkts ha förmedlat biljetter till VM-slutspelet till svarta börshandlare. I oktober 2015 stängs Sepp Blatter och Michel Platini av i 90 dagar, misstänkta för korruption. Efter långa utredningar med FIFA:s etiska kommitté beslutas det att man stänger av de bägge från all verksamhet i 8 år.

 Idag har FIFA en ny ordförande, den mångspråkige Gianni Infantino, som vi varit vana att se skina med sin nypolerade panna vid mästerskapslottningar. Men finns det någon tillit? Blir det mindre mygel?

 Sannolikt, men Gianni Infantino har en lång väg att vandra. Det är på väg att förbättras.

 Det är något måste vi våga hoppas på. För fotbollen och denna värld vi är gemensamma medborgare i!

 
 
 
 
 
Källor: Leicester Mercury, Foxes Player, The Fox Fanzine, The Times, The Independent, The Telegraph, Daily Mail, The Mirror, Financial Times.

Skrivet av:

alexeus.nextinfootball.se

Dela på sociala medier

Fler inlägg av alexeus

Kommentera